Mina gömslen
 

Det är med gömslen som med objektiv, vill man vara välutrustad har man flera stycken. Jag har många olika gömslen och ännu fler objektiv, men hur många använder jag egentligen? När det gäller objektiven är det det mitt stora teleobjektiv 400/2,8isII som sitter på min 1DX MKII. På min Canon 5DSR sitter oftast  mitt superskarpa 35/1,4 II som är min nya favorit. När det gäller gömslen är det påsgömslet och gömsle nr. 6 som är favoriterna

 

  

1. Camouflagekläder  

Camouflagekläder är det lättaste av alla mina gömslen.  Det tar minst plats på marken och har variabel fotogra-feringshöjd. Men det räcker inte med camouflagekläder, man måste också ha camouflage på kameran och stativet. Därför tycker jag att det är omständligt med camouflagekläder.

   

Skjorta och  byxor i bomull

Fleecejacka med vindstopper

Jacka och anorak i PacLite

Lövcamojacka och byxor

Keps, hatt, huva, handskar och ansiktsmask

Camouflage för kamera och tele
Camouflage för stativ och kulled

   
2. Påsgömsle (ny förbättrad version sommaren 2016)
 

Påsgömslets oregelbundna form gör det svårt för både fåglar och människor att upptäcka det.

Det är mycket lättplacerat, får man bara ner baken/stolen och lite plats för stativet så räcker det. Dess speciella konstruktion gör också att det är förhållandevis okänsligt mot vind.

Fotograferingshöjden kan varieras mellan 70 0ch 130 cm, beroende på hur högt man sitter. Har man vinkelsökare kan man komma ner till 50 cm.

För att siktnätet skall hållas lagom långt från ögonen behöver du en keps. Det går bra med en vanlig reklamkeps.

Gömslet finns i två utförande. En lättviktsversion som väger 800 gram och en standardversion som väger 1300 gram. Fördelen med lättviktsversionen är naturligtvis vikten, men tyget är tunt och inte lika bra när det regnar som standardversionen.

Påsgömslet har jag oftast med mig för det är lätt och tar liten plats i ryggsäcken.

Pris: 2150 kr för lättviktsversionen och 2390 kr för standardversionen.

Frakt tillkommer med 105 kronor.

Som regel har jag påsgömslen hemma på lager för snabb leverans. Ring 0504-220 58 / 0708-22 05 84 eller maila: foto@jangustafsson.se för beställning.

Betala genom att förskottsbetala till mitt PG 438 34 70-4 eller swisha till 0708-22 05 84.

 

 

3. Självuppresande kupolgömsle

 

Storlek: L110 B110 H140 cm, vikt 2,5 kg. Höjd till centrum av fotoöppningen är 80-100cm.

Denna typ av gömsle säljs i många olika utförande för jakt och fotografering. Gemensamt för självuppresande gömslen är att de går snabbt och lätt att sätta upp och är relativt lätta att transportera. Tyvärr har dessa gömslen också det gemensamt att de är vindkänsliga p.g.a. att tyget är tunt och att de inte har några ”riktiga” tältstänger som stadgar upp gömslet. I praktiken går de bara att använda när det är vindstilla. Jag köpte ett för ett antal år sedan när jag inte visste bättre. Nu använder jag det på mina kurser som exempel på hur ett gömsle inte skall vara konstruerat.

Pris: ca: 1900 kr (jag säljer inte denna typ av gömsle)

 

4. Litet och lätt kupolgömsle med riktiga tältstänger

Storlek: L160 B105 H95 cm, vikt 1,5 kg. Höjd till centrum av fotoöppningen är 65cm.

Detta gömsle är det mest lättplacerade av mina kupolgömslen eftersom det är litet och saknar botten. Att det är lägre och har större bottenyta och riktiga tältstänger gör att det står stadigare än mitt självuppresande kupolgömsle. Tyvärr är också tyget i detta gömsle tunt och det innebär att det fladdrar i det om det blåser det allra minsta. Denna typ av gömslen har jag som regel inte hemma så räkna med några veckors leveranstid. Ring 0504-220 58 / 0708-22 05 84 eller maila: foto@jangustafsson.se för beställning.

Pris: 3860 kr

 

5. Kupolgömsle med riktiga tältstänger

Gömslet finns i storlekarna Medium och Large

Medium: Storlek: L130 B130 H135 cm, vikt 3 kg. Höjden till centrum av fotoöppningen är 100 cm.
Large:     Storlek: L150 B150 H147 cm, vikt 3,4 kg. Höjden till centrum av fotoöppningen är 110 cm.

Ingången stängs med snören (tyst stängning) eller med kardborrelåsning. Mot tillägg kan man få en kraftig nylondragkedja istället för kardborrelåsning. Jag rekommenderar stängning med nylondragkedja framför kardborrestängning.

Priser: Medium 4270:- kr Large 4710:- kr  Tillägg för nylondragkedja 440:- kr. Frakt 167:- kr

Betala genom att förskottsbetala till mitt PG 438 34 70-4 eller Swisha till 0708-22 05 84.

 

6. Stort och rymligt kupolgömsle med riktiga tältstänger
Jag hade sett att när de svarthalsade doppingarna rundade udden var de bara några meter från land.
Perfekt tänkte jag och satte upp mitt gömsle. Men när gömslet var uppsatt simmade de mycket längre ut. Jag la mig och sov ett par timmar. När jag vaknade simmade de lika nära som de gjort innan jag satte upp gömslet och det var hur lätt som helst att ta den här bilden.
 

Vår- och höstvariant

Sommarvariant

Storlek: L215 B125 H110 cm, vikt 3,6 kg (3,2 kg utan botten). Höjd till  fotoöppningarna är 15 resp. 85 cm (centrum).

Det här gömslet har tre stora fördelar, men också en stor nackdel. Fördelarna är att det har två olika fotograferingshöjder, det är stort nog för att kunna ligga i och det har en tät botten som går upp lite på sidorna. Nackdelen är storleken. Det är inte ofta som det finns ett plant underlag på 215 x 125 cm just där man vill ha gömslet. Gömslet finns också att få utan botten och är då mer lättplacerat eftersom underlaget då inte behöver vara så plant. Ingången stängs med snören (tyst stängning) eller med kardborrelåsning. Mot tillägg kan man få en kraftig nylondragkedja istället för kardborrelåsning.
 


Detta gömsle finns i två olika färger, sommar och vår-höst.  Jag har oftast vår-höstmodellen med dragkedja hemma. För de andra modellerna är det 3-4 veckors leveranstid.
Ring 0504-220 58 / 0708-22 05 84 eller maila:
foto@jangustafsson.se  för beställning. 

Pris: 5720 kr med botten, 5120 kr utan botten. Tillägg för nylondragkedja 440 kr.

  

7. Stort och rymligt kupolgömsle med många tältstänger

Diameter 150 cm, höjd 150 cm, vikt 5 kg. Höjd till centrum av fotoöppningen är 100 cm.

Detta gömsle kallas ibland för gömslenas Rolls Royce. Det är mycket komfortabelt och det går snabbt att sätta upp och ta ner. Nackdelen med gömslet är att det kan vara lite svårplacerat p.g.a. bottenkonstruktionen och att det hopfällt är stort och tungt.

Pris: över 6000 kronor när jag köpte det på 90-talet. Nu tror jag tyvärr inte att det tillverkas längre.

 

8. Liggömsle i Gore-Tex
 

 

Vill du komma riktigt lågt och verkligen vara skyddad mot väder och vind. Ja, då är detta gömslet något för dig. Tät vävda och impregnerade tyggömsle fungerar vanligtvis mycket bra. Men ska du gå på fjällvandring är ett gömsle gjort i Gore Tex mycket bättre. Det torkar fortare, är lättare och kan med fördel användas som tält.

Observera: Detta gömsle/tält är litet för att inte synas. Jag har inga problem att övernatta i det tillsammans med kameran och mitt stora teleobjektiv. Lite frukostmat får också plats men ryggsäcken får jag lämna utanför.

Vikt: 1,6 kg

Pris: 9800 kr.

 

9. Gömslestol
Det är alltid skönt med ett ryggstöd. Särskilt skönt är det när man sitter lågt med benen utsträckta, har jag då inte ryggstöd blir jag fort trött i ryggen. Jag rekommenderar köp av Therm-a-Rest liggunderlag med ett tillbehör som heter Trecker Lounge. Detta tillbehör förvandlar liggunderlaget till en mycket komfortabel stol ("naturfotölj").

Therm-a-Rest liggunderlag och Trecker Lounge kan du köpa i välsorterade friluftsaffärer.

Samtliga priser är inkl. moms och plus frakt.
Förskottsbetalar ni till mitt plusgirokonto 438 34 70 - 4 slipper ni postförskottsavgiften.

Viktigt!!  Glöm inte ange vem du är och vad betalningen avser.

 

Tillbaka